Breadcrumb Breadcrumb

Web Content Display Web Content Display

Bivirkninger

Når du tager astmamedicin, er der som ved al anden medicin en risiko for bivirkninger.

Det er vigtigt, at du får den rette dosis medicin. Det er meningen, at du skal have nok medicin til at behandle symptomerne og forebygge anfald. Hverken mere eller mindre.

 

Mange oplever aldrig bivirkninger, nogle får dem ind imellem og hos en lille gruppe fylder bivirkningerne fra medicinen mere i hverdagen.

Tal altid med din læge om bivirkninger. Lægen kan fx overveje, om der er mulighed for at skifte til et andet præparat.

Akutvirkende medicin

Den hyppigste bivirkning ved akutvirkende medicin er indre uro, fx hjertebanken eller rysten på hænderne. Det kan være ubehageligt men er helt ufarligt, hvis du i øvrigt er sund og rask. Mange oplever, at det aftager efter at have brugt medicinen et stykke tid.

Forebyggende medicin

Den hyppigste bivirkning er svamp i munden. Det er vigtigt, at du børster tænder eller skyller mund efter hver behandling for at forhindre en svampeinfektion. Hvis du giver medicin til dit barn med en spacer, skal du også vaske området omkring munden, hvor spaceren har siddet.

Får du svamp i munden, bør du tale med din læge, som for det meste vil give dig noget medicin til at nedkæmpe infektionen.

Nogle oplever, at stemmen bliver hæs, når de bruger forebyggende astmamedicin. For nogle hjælper det at skifte præparat til en inhalator med et andet indholdsstof, og for andre hjælper det at tage medicinen via en åndingsbeholder/spacer.

Få tjekket inhalationsteknikken ved hver astmakontrol.

Hvis du er i behandling med ekstremt store doser forebyggende medicin på tabletform, er risikoen for bivirkninger noget større. Nogle oplever fx hævelser i ansigtet, og at huden bliver sart og skrøbelig.

Hos børn, som bliver behandlet med store doser forebyggende medicin, som de indånder, ser man i visse tilfælde, at de vokser lidt langsommere end deres kammerater. Det giver hos nogle forældre anledning til bekymring, men erfaringerne har vist, at den manglende vækst bliver indhentet senere.

Denne gruppe af børn i forebyggende astmabehandling bliver altså som regel ikke mindre som voksne – de vokser bare langsommere.

Lægen bør altid vurdere barnets vækst, og er du nervøs for, om dit barn vokser, som det skal, så tal med lægen om det.

Meld en bivirkning

Har du bivirkninger, som ikke er beskrevet i indlægssedlen på din medicin, kan du melde dem på to måder:

  1. Ring til din læge, som indberetter bivirkningen til Lægemiddelstyrelsen
  2. Indberet bivirkningen selv - klik her

Web Content Display Web Content Display

3 tips til at være
velbehandlet
  1. Din læge er nøglen til at være velbehandlet. Insistér på at blive ordentligt udredt, og husk astmakontrol hos lægen - også når det går godt.
  2. Udarbejd en behandlingsplan i samarbejde med lægen.
  3. Kontakt din læge, hvis du oplever forværring eller nye symptomer.

Web Content Display Web Content Display