Luftvejsudvidende medicin som tabletbehandling
Anvendes i nogle tilfælde ved svær vedvarende astma.
Tiotropium
Tiotropium (Spiriva) kan være relevant som tillægsbehandling ved svær astma, hvor man i forvejen bliver behandlet med forebyggende astmamedicin og langtidsvirkende luftvejsudvidende medicin.
Leukotrienantagonister
Leukotrienantagonister anvendes som forebyggende behandling af astma hos børn og voksne, hovedsagligt som supplement til inhalationssteroider.
Leukotrienantagonister anvendes til flere formål:
- Til at lindre høfebersymptomer hos astmapatienter.
- Til at forebygge anstrengelsesudløst astma.
- Som alternativ til lavdosis inhalationssteroid behandling for børn over to år med mild, vedvarende astma. Barnet må dog ikke have haft et alvorligt astmaanfald i den seneste tid, hvor der har været brug for steroid i tabletform. Og barnet skal ikke være i stand til at anvende inhalationssteroid.
Leukotrienantagonisters virkning
Leukotrienantagonister virker forebyggende på både muskelsammentrækningen og den betændelseslignende tilstand (inflammationen), der er i luftvejene, når du har astma. Luftvejene bliver mindre følsomme, og ofte vil du tåle anstrengelse bedre.
Leukotrienantagonister kan reducere virusudløste forværringer ved periodisk astma hos børn fra 2-5 år.
Leukotrienantagonister kan ikke bruges til behandling af akutte astmaanfald. Her skal den hurtigtvirkende, luftvejsudvidende astmamedicin bruges.
Leukotrienantagonister i flere varianter
Leukotrienantagonister fås som tabletter, tyggetabletter og granulat til børn fra 6 måneders alderen. De tages 1 gang dagligt, oftest om aftenen – også i de gode perioder. Effekten af behandlingen viser sig inden for et døgns tid.
Biologiske lægemidler
Har du svær astma, som ikke er velbehandlet, så kan behandling med biologisk medicin være en mulighed.
Behandlingen med biologisk medicin til astma kan være tillægsbehandling til dem med svær vedvarende astma, hvor højdosis inhalationssteroid og langtidsvirkende luftvejsudvidende medicin ikke er tilstrækkelig. Der skal altid laves en individuel vurdering af en speciallæge om, som vil vurdere om du vil have gavn af behandling med biologisk medicin.
Indholdsstofferne i den biologiske medicin til svær astma kan hedde Benralizumab, Dupilumab, Reslizumab, Mepolizumab og Omalizumab.
Der findes medicin der er målrettet personer med astma, der samtidig er allergiske over for et helårs allergen, og der findes medicin der er målrettet personer med svær astma, som er kendetegnet ved mange eosinofile celler i blodet.
Nogle af præparaterne gives til børn over 6 år, andre først over 12 år, og andre præparater gives udelukkende til voksne over 18 år.
Denne behandlingsform gives som injektion og ordineres af læger på særligt udvalgte sygehusafdelinger med speciale i astma og allergi.
Om biologisk medicin:
Et biologisk lægemiddel adskiller sig fra andre typer lægemidler ved at være fremstillet af biologisk materiale (fra mennesker, dyr eller planter) eller ved hjælp af genteknologiske metoder. Langt de fleste biologiske lægemidler, som anvendes i dag, fremstilles ved hjælp af genteknologi med brug af enten pattedyrs celler, gærceller eller bakterier til at producere lægemiddelmolekylet.
Et biologisk lægemiddel har oftest en betydelig mere kompliceret molekylstruktur end et syntetisk (kemisk, ikke-biologisk) fremstillet lægemiddel. Kilde: Lægemiddelstyrelsen.
Theophyllin
Theophyllin kan bruges som tillæg til inhalationssteroid og langtidsvirkende luftvejsudvidende medicin ved moderat eller svær astma.