Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Det sker der i lungerne, når du ryger

Tobaksrøg indeholder cirka 4000 forskellige kemiske stoffer. Mange af dem – specielt tjærestofferne – har en skadelig virkning på lungerne.

De kemiske stoffer i tobaksrøgen fremkalder en kronisk betændelsestilstand i lungerne, som ødelægger lungevævet. Med et ødelagt lungevæv bliver lungefunktionen langsomt dårligere, og dette giver besværet vejrtrækning. 

De slimdannende celler i bronkievæggen er konstant irriterede, hvilket får dem til at vokse og danne endnu mere slim. De små fine fimrehår, som normalt transporterer slimet op af bronkierne bliver ødelagt. Derefter er hosten det eneste, som effektivt kan bringe den ekstra slimmængde op af lungerne.

Betændelsen i bronkievæggen fører til en forsnævring af bronkierne – altså en smallere luftvej at trække vejret igennem. Det medfører, at man skal bruge flere kræfter på trække vejret.

Bronkievæggen bliver uelastisk og tyk, hvilket i det lange løb fører til iltmangel.  

Rygning skader hele kroppen og har stor negativ indflydelse på helbredet. Det giver blandt andet dårligere astmakontrol, KOL, dårligere sårheling, dårligere kondition, hoste og øget risiko for hjerte-kar-sygdomme. 

Webindholdsvisning Webindholdsvisning