Webindholdsvisning Webindholdsvisning

simple image

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Peakflow

Et peakflowmeter er en form for pusterør med talværdier på. Det er et redskab, du selv kan bruge til kontrol af din astma.

Hvad er peakflow?

Peakflowet viser, hvor hurtigt du kan puste luften ud. Det måles i liter pr.minut, l/min. Jo mere plads der er i dine lunger, jo mere luft kan du blæse ud på kort tid. Hvis pladsen i dine bronkier er trang, vil peakflow værdien være lavere.

Det vil sige, at hvis du har astma, vil peakflow i gode perioder være højt og i dårlige perioder være lavt. Det er typisk for ikke-velbehandlet astma, at peakflow værdierne varierer mere end normalt.

Hos nogle mennesker mindskes lungefunktionen, før de selv mærker astmasymptomerne. Derfor kan det være en god ide at fortsætte med at måle peakflow jævnligt. Nogle foretrækker at måle peakflow én eller flere gange hver dag.

Andre måler det nogle gange om ugen, samt hvis de får symptomer bliver forkølede, eller på anden måde får mistanke om, at astmaen ikke er helt stabil.

Børn kan med lidt øvelse ofte måle peakflow fra 5 – 6 års alderen.

Hvordan bruger man et peakflowmeter?

Videoen er udarbejdet af: www.min.medicin.dk

Hvad er det normale peakflow?

Det er meget forskelligt fra person til person. Du finder dit normale peakflow i samråd med lægen.

Hvis du starter behandling eller øger dosis med forebyggende astmamedicin, vil du ofte kunne se, at dit peakflow stiger i tiden efter. Den højeste værdi, du kan opnå efter bedst mulig astmabehandling, vil være din normalværdi, og det er den, du skal stræbe efter at bevare fremover.

Hvilken værdi der er normal for dig, er således noget, der afgøres sammen med din læge. Fremover skal dit peakflow holde sig stabilt og ligge over 80% af normalværdien.

Der findes skemaer, du kan bruge, hvis du måler peakflow.

Eksempel:

Hvis dit bedste peakflow er 500 l/min, har du et "normalområde" fra de 500 l/min og ned til 80% af denne værdi - svarende til 400 l/min.

Normalværdi peakflow x 80 : 100 = 80% grænsen.

I dette tilfælde hvor det bedste peakflow er 500 l/min, er det acceptabelt så længe, peakflow værdierne er over 400 l/min.

Skala på peakflowmetre

I løbet af 2004 blev der introduceret en ny skala på peakflowmetre i EU. Ændringen er sket, fordi en gruppe forskere har fundet en bedre metode til at måle den hastighed, som luften pustes ud af lungerne med. Da metoden er mere nøjagtig, har man i EU vedtaget at anvende den ny skala.

Peakflowmetre indkøbt fra 2005 og fremover vil have denne nye skala.

Vær opmærksom på, om du og lægen måler efter samme skala, hvis du hjemme har et ældre peakflowmeter.

Medlemskab for dig med astma

Som astmatiker i Danmark står du ikke alene. Omkring 300.000 danskere lider nemlig af astma.

I Astma-Allergi Danmark ved vi, at en hverdag med astma har sine udfordringer. Derfor arbejder vi for at finde løsninger i fællesskab.

Vi er din medlemsforening.

Læs mere:

 

Rådgivning når det passer dig

Bliv medlem og få adgang til online rådgivning

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Læs pjecen om astma hos voksne

 

Læs om astma hos voksne og bliv klogere på, hvad du selv kan gøre for at mindske dine astmasymptomer.

Læs/download pjece

Bestil trykte pjecer

Webindholdsvisning Webindholdsvisning