Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Lungebetændelse (pneumokok) og vaccination

Pneumokokker er en bakterie med mange undertyper.

De hyppigste sygdomme, der kan være forårsaget af pneumokokker, er akut mellemøre-, bihule- og lungebetændelse, men mere alvorlige infektioner, som fx meningitis og blodforgiftning, kan også forekomme.

Personer med fx lungesygdomme, men også ældre, risikerer at blive alvorligt syge, hvis de bliver smittet med pneumokokker. Tal med din læge om, hvorvidt du er i særlig risikogruppe og derfor bør vaccineres.

Vacciner

Der findes to vacciner, der beskytter mod lungebetændelse. Den ene vaccine beskytter mod 23 forskellige undertyper, og den anden vaccine beskytter mod 13 undertyper.

Nogle personer er i særlig høj risiko for at blive alvorligt syge, hvis de bliver smittet, og disse personer kan have gavn af at få begge typer vaccine. Det vil altid være lægen, der skal afgøre, om du har behov for begge vacciner.

Det er også lægen, der skal afgøre, hvor hyppigt man skal re-vaccineres, da der er individuel variation i vaccinens beskyttelsesvarighed. 

Man skal huske, at selv om man bliver vaccineret mod pneumokker, så kan andre bakterier også give lungebetændelse og andre sygdomme. 

Børn

Pneumokokvaccination er en del af børnevaccinationsprogrammet.

Effekten mindskes over tid, men med alderen forstærkes immunforsvaret, og det er derfor sjældent, at man udvikler alvorlig sygdom, hvis man bliver smittet med bakterien.

Corinavirus/COVID-19

I forbindelse med coronavirus-pandemien blev den 23-valente vaccine gjort til et gratis tilbud til personer i særlig risiko.

Der vil være en egenbetaling for den 13-valente vaccine, men visse risikogrupper kan få et økonomisk tilskud. 

Læs mere om pneumoksygdom

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

Læs pjecen om astma hos voksne

 

Læs om astma hos voksne og bliv klogere på, hvad du selv kan gøre for at mindske dine astmasymptomer.

Læs/download pjece

Bestil trykte pjecer

Webindholdsvisning Webindholdsvisning