Din hverdag
Her finder du gode råd og tips til hverdagen med astma, allergi, eksem og høfeber.
Opsøg din læge og få lagt en grundig behandlingsplan og drøft, om du kan have gavn af at tage akutvirkende medicin 10-15 minutter inden en kraftanstrengelse, så musklerne i luftvejene slapper af. Det kan fx være Bricanyl, Airomir eller Ventoline (den blå medicin).
Er din astma en psykisk hindring, har du fx haft en dårlig oplevelse, skal du turde prøve igen. Er du nervøs for, om du vil få et anfald, så kan det være en god idé at starte op sammen med en anden, der kender til din astma, og som kan hjælpe dig, hvis du får symptomer.
Accepter, at du kan have en dårlig kondition ligesom alle andre og lad det ikke slå dig ud i første omgang. Det er sundt og vigtigt at dyrke sport, når du har astma.
Vælg en sportsgren med intervaller fx intervaltræning, double frem for single eller en holdsport, hvor du ikke er på hele tiden. De hårdeste sportsgrene er: roning, svømning, hurtigløb på skøjter, cykelløb, langrend og mellemdistanceløb. De giver alle svær vejrtrækning og udfordrer vejrtrækningen. En maraton foregår egentlig i et langsommeligt tempo, så træner du dig op, belaster den ikke på samme måde. Det værste er mellemdistancerne, hvor du skal maksimumpræstere i 5-6 minutter.
Du skal huske at varme op og ned. Det er endnu vigtigere, når du har astma. Noget tyder på, at hvis det er meget koldt i luften, kan en opvarmning af luften med en maske eller et tørklæde mindske udviklingen af astma.
Har du også høfeber eller pollenallergi (80 procent af alle astmatikere har også høfeber), skal du overveje, hvilken udendørs sportsgren du vælger og måske tage særlige forholdsregler i pollensæsonen. Fx kan du løbe med solbriller eller have en pollenmaske på. Men lad ikke astma og høfeber være en begrænsning. Har du pollenallergi eller andre luftbårne allergier, kan du overveje immunterapi mod denne allergi. Det kan mindske dine symptomer i den pågældende sæson.