Brødkrumme Brødkrumme

Webindholdsvisning Webindholdsvisning

AstmaCamp

Der blev svedt igennem, heppet, grinet og overvundet grænser, da ni unge i november var på Astma-Allergi Danmarks første AstmaCamp.

– Du kan gøre det her. Men vil du? Spørger triatlet og bjergbestiger Mogens Jensen en dybt koncentreret Andreas. Astma-Allergi Danmarks første AstmaCamp løber af stablen på Vejle Idrætshøjskoles kursuscenter, og Andreas har meldt sig til at prøve at knække en bueskydningspil direkte mod sin hals.

Lige nu er det som om, luften i hele Vejle sitrer. Tør han? Kan han? Andreas' otte nye venner holder vejret og et par af pigerne lukker øjnene. Så sker det utrolige. Pilen brækker pludselig midt over med et lille knas. Jublen bryder løs i salen, og en stolt Andreas bukker og griner.

At bestige bjerge

– Der kan du se. Det kan lade sig gøre. Det gælder bare om at holde fokus, sætte sig et mål og så gennemføre, roser powerbundtet Mogens Jensen, der bl.a. er med på campen for at give de unge en peptalk om at tage styringen i eget liv og ikke lade astmaen blive en begrænsning.

Selv har han tre gange besteget Mount Everest med astma. Nu skal AstmaCampens ni unge selv ud i livet og finde deres egne bjerge at bestige. Men først skal de hen over en weekend i november klædes godt og grundigt på til selv at tage ansvaret for deres astma.

Det sørger Betina Hjorth og Christine Højer Eriksen fra Astma-Allergi Danmark, psykolog Merete Reimer Jensen og idrætskonsulent Thomas Kaptain for gennem en tour de force af viden om astma og astmabehandling, psykologiske tips og tricks og masser af fysiske udfordringer og vilde lege.

Hvor synd er det for jer?

– Hvor synd er det egentlig for jer, spørger Merete Reimer Jensen lidt provokerende.

Ni teenagere tegner hver en lagkage og dedikerer en skive til astmaen. – mmm, nå ja, så meget fylder sygdommen vist heller ikke, når det kommer til stykket, lyder de flestes konklusion.

Og det er netop Meretes pointe. Astmaen skal kun være et vilkår på linje med alle andre. Ikke mere. Den tilgang er også udgangspunktet, når Thomas Kaptain slipper bevægelsesglæden løs i idrætssalen, hvor mange af de unge ellers har dårlige erfaringer med hjemmefra og nogle grænser, de skal overskride. Det sker godt og grundigt med bl.a. boksning, vild diskodans og de helt rigtige opvarmningsteknikker, som sikrer, at risikoen for astmaanfald bliver mindst mulig og ydeevnen optimal.

– Hvis min idrætslærer i skolen havde været sådan her, så havde det været sjovt, siger en glad og forpustet Patrick på 14 år. Fælles for mange af AstmaCampens unge er, at de helt er stoppet med at dyrke idræt pga. astma. Nu er de fleste enige om, at det ikke kan gå hurtigt nok med at komme hjem og melde sig til yndlingssporten.

Sport – det kan jeg sgu godt!

Frederikke Andersen, 14 år, går i 8. Klasse. Har svær astma og været indlagt 12 gange i løbet af det seneste 1½ år. Læste om AstmaCampen i AstmaAllergi og meldte sig selv til. Det var en rigtig god weekend, og totalt rart at være sammen med så mange søde unge, der også ved, hvordan det er og ikke joker med det. Og så har jeg simpelthen lært så meget om astma – både, hvad det egentlig er for noget, og om det psykiske. Timerne med idræt var en øjenåbner, og jeg har fundet ud af at det der med sport, det kan jeg sgu godt. Nu ved jeg, hvad jeg skal tage hensyn til, uden at det kommer til at fylde for meget.

Hvilke redskaber tager du med dig fra campen?

Meget det med, at astmaen ikke må forhindre mig i at gøre ting. Før tænkte jeg tit, at det og det må jeg passe på, og var fx ikke så meget med til idræt. Men psykologen bad os bl.a. om at tænke på, hvad det værste egentlig er, der kan ske. Det har hjulpet mig meget. Jeg er ikke så bange for anfald mere. Nu kender jeg også min astma bedre, så det er lettere at undgå, at det sker.

Jeg har fået otte nye venner

Andreas Holmegaard Knudsen, 16 år, går i 10. klasse. Har moderat astma. Skal jeg være helt ærligt, så var det kun fordi mine forældre vred armene om på mig, at jeg tog med. Jeg syntes faktisk ikke, at det lød særlig cool med sådan en camp for unge med astma. Men det var totalt fedt lige fra vi kom, og bare i løbet af fredagen havde jeg allerede fået otte nye venner!

 

Hvad var det bedste?

Sammenholdet. At dyrke idræt sammen. Og så ændrede campen ligesom min måde at tænke på. Vi talte meget om, at astma aldrig må blive en undskyldning, men at du kan alt, selvom du har astma. Det bruger jeg nu, fx når jeg løber, hvor jeg presser mig selv mere end før. Mogens Jensen var for cool. Han har selv astma, men har alligevel været på Everest flere gange. Han forstod, hvordan det er. Det var en fed weekend, og jeg er rigtig glad for, at jeg tog med!

Webindholdsvisning Webindholdsvisning